2015-02-28 16.13.58

Så nu efter mycket om och men så har jag blivit klart men mitt snus från frö till dosa.
Jag har följt receptet i Stefan Sundströms bok ”Stefans lilla gröna”

Här börjar det direkt efter torkningen som går läsa i Del-1.

Efter då torkat bladen så rensade jag dessa från de stora stammarna som finns på bladen, och la allt i en mixer för mala ner det i mindre bitar. Du bör mala ner de till så bitarna av bladen ca 1×1 mm.

Blanda nu de malda bladen i en bunke med 1 dl vatten/100 g blad. Och 5 gr salt/100 gr blad.
Släng allt i i en springform, med gladpack över i ugnen 50 grader i 5 dagar!
Jag fick för varmt i min ugn redan vid lägsta temp, så fick experimentera med hur mycket luckan fick vara öppen för hålla dessa 50 gr. Tänk på att tempen går upp och ner, så man får räkna ett medel. Vämeelementet går upp till 60gr och sen stänger av sig och så kanske sätts på igen vid 45gr, så tempen på stektermometern går upp och ner.
Rör om par gånger om dan så ej möglar.

När 5 dagar gått så är snuset lite för torrt. Så man får blöta upp det. Och för hålla sig blött och bakbart så behöver man något fuktighetsbevarande som propylenglykol. Enklaste hitta detta är köpa vanligt glidmedel, Klick utan doft och smak. Blöt upp med klick till du känner fuktigheten bra.
Jag hällde in en klunk lagrad rom i min sats, för få lite smak. Här finns nog massor att hälla i. Whiskey, malda enbär, lakrispulver, man får exprimentera

Så nu bra ta baka din prilla av ditt egna skattefria snus.

Av 2 plantor fick jag ut ca 5 dosor. Och har man gjort en stor sats så nog bra ha det torrt. Så antingen maler man bladen och sen gör satser för ugnen. Eller tar jobbet och bakar i ugnen, sen fuktar upp detta ett par dl åt gången. På det viset har man alltid en torrvara som lättare förvara en längre tid.

Sitter när jag skriver detta min första prilla inne. Lite hö-smak känner jag av, torkat gräs. Och sen rommen bra med sin lite söta smak som sipprar ut. Fullt snusbart.